Nieuws 2016

Museum in de winterperiode op afspraak geopend

30 oktober 2016 - In de winterperiode, van november t/m maart, is het kloostermuseum alleen open op afspraak. En dan met name voor groepen: schoolklassen, verenigingen, clubjes enz. Hiervoor kunt u een afspraak maken per telefoon of email. Kijk bij "Contact".


Documentaire "Terugkeer monniken Schiermonnikoog" wint prijzen

17 oktober 2016 - De RKK documentaire over de Cisterciënzer monniken van klooster Sion te Diepenveen (bij Deventer) heeft op het Religion TodayFilm festival in Trente de prijs voor Beste Documentaire en de SIGNIS juryprijs gewonnen. Storyline: Er zijn nog maar weinig broeders over in het 125 jarige grote klooster. De abdij staat te koop en men wil zich graag op Schiermonnikoog vestigen.
Op uitzending gemist is de documentaire terug te zien. Er zijn plannen voor een vervolg, een 2e deel. In 2018 zal deze mogelijk in permiere gaan. Op monnik-defilm.nl meer informatie.


Nieuw boek over De Schierstins uitgebracht

23 september 2016 - Na het boek over klooster Claercamp, is in dezelfde archeologische serie nu ook een boek uitgebracht over De Schierstins in Veenwouden. Deze middeleeuwse stins, versterkte toren op de handelsroute naar het zuiden, is vernoemd naar de monniken van klooster Claercamp. Zij droegen grijze of "schiere" pijen. Het prachtig geïllustreerde naslagwerk is door dezelfde schrijver (Erwin Boers) en fotograaf (Frans de Vries) gecreëerd als het Klaarkamp boek. Thans in de boekhandel en bij de Schierstins verkrijgbaar voor 15,90.


Succesvolle combinatie met Alexanderkerk tijdens Tsjerkepaad

12 september 2016 - In de zomervakantie kon men tijdens Tsjerkepaad zowel het kloostermuseum als de Alexanderkerk in Rinsumageest bezoeken op woensdag- en zaterdagmiddag. Dit is een succesvolle combinatie gebleken. Er zijn meer bezoekers geweest, die zowel de kerk als het kloostermuseum hebben bezocht, en zo van de middeleeuwse cultuurhistorie van deze streek konden genieten. Er komt volgend jaar ongetwijfeld een vervolg.


Klaarkamp boek uitverkocht, maar nog beperkt verkrijgbaar bij museum

7 augustus 2016 - Ondanks dat het standaardboek over klooster Klaarkamp landelijk is uitverkocht in de boekhandel, is het prachtige full color boek nog wel beperkt verkrijgbaar bij het kloostermuseum. Er zijn nog enkele exemplaren, maar wees er snel bij... Op=op!

Schrijver en journalist Erwin Boers heeft het prachtig uitgevoerde boek, het 10e themaboek in de reeks Archeologie in Fryslân, geschreven. Hiervoor is veel research aan vooraf gegaan.
Het geheel is geïllustreerd met mooie foto's van Frans de Vries in full color, omvang 96 pagina's.

Het Klaarkamp boek is bij het museum te koop voor € 15,90.

Het museum is in het weekend, zaterdag en zondag, geopend van 13.00 - 17.00 uur.
U bent van harte welkom.Kloosterrondje op 23 juli vanuit Dokkum

14 juli - Op zaterdag 23 juli is er een kloosterrondje (kleasterrûntsje) vanuit Dokkum in het kader van Tsjerkepaad. Er is een wandelroute en een fietsroute. De fietsroute gaat langs het klooster Claercamp museum. Deze start in de Grote Kerk, Markt 2 in Dokkum. Hier werd in 1170 de abdij van Dokkum gesticht, 5 jaar na Claercamp (1165).
Daarna gaat de fietsroute vanaf Dokkum langs Aalsum, Metslawier, Hantum, Foudgum, Raard, Jannum, Sibrandahûs (kloostermuseum), Rinsumageast, Damwoude en terug naar Dokkum. De fietsroute is 40 km. Tijdens de route zijn diverse kerkjes open.
In Dokkum staat vanaf 9.30 u. de koffie klaar, 10.00 u. korte viering en om 10.45 u. start de fietstocht. Opgave via email adres: kleasterpaad@gmail.com De kosten zijn 5,- De entree voor het kloostermuseum is 2,50 en kinderen t/m 12 jaar gratis. Zie ook www.tsjerkepaad.nl


Bouwsteentjes gezocht

2 juli - Het kloostermuseum zoekt bouwsteentjes (b.v. Lego) wanneer kinderen een bezoek brengen. U kunt ze brengen bij het museum op zaterdag- of zondagmiddag. Kinderen zouden hier creatief mee aan de slag kunnen, b.v. een klooster bouwen o.i.d.


Tsjerkepaad van 2 juli t/m 10 september

16 juni 2016 - Van zaterdag 2 juli t/m 10 september kunt u tijdens Tsjerkepaad ook het kloostermuseum bezoeken op zaterdagmiddag. Dit tegen de normale entree. Op woensdag is het kloostermuseum open op afspraak: u kunt dit kenbaar maken bij de Alexanderkerk in Rinsumageest (o.v.b. bij beschikbaarheid). U zou dan een combinatiebezoek kunnen brengen aan de Alexanderkerk én het kloostermuseum, op zaterdag én woensdag.


Claerkampster Cloosterbitter wint ISC-award


28 mei 2016 - De Claerkampster Cloosterbitter van Boomsma Distilleerderij heeft op de ISC (International Spirit Challenge) goud gewonnen. De kruidenlikeur is groen van kleur en heeft een karakteristieke smaak. Volgnes een eeuwen oud recept gemaakt door broeder Jacob, die tijdens zijn wandelingen rondom het Claerkampster klooster de kruiden verzamelde. Zie ook www.boomsma.frl

Museum 1e Pinksterdag gesloten

7 mei 2016 - Op zondag 15 mei - 1e Pinksterdag - is het museum gesloten.


Oldtimergroep bezoekt museum

10 april 2016 - Op zondag 10 april had het kloostermuseum bezoek van een oldtimer groep.
Museum vanaf april weer op zaterdag en zondag open!

2 april 2016 - Vanaf zaterdag 2 april en zondag 3 april is het kloostermuseum dit zomerseizoen weer elke zaterdag en zondag open t/m oktober. U bent van harte welkom voor een bezoekje!


Dokkumer fibula in het Fries Museum


29 maart 2016 - De gouden fibula (mantelspeld) die gevonden is bij Dokkum met metaaldetectors is vanaf heden te bewonderen in het Fries Museum. Hij maakt daar deel uit van de tentoonstelling "Goud - gevonden schatten uit de middeleeuwen". De vroeg middeleeuwse fibula uit omstreeks 500 na Christus heeft een uniek karakter, met een afbeelding van de god Wodan. Toen streken de Angelsaksen in Friesland neer. Uit die tijd is weinig bekend. Het is de voorloper van de fibula van Wijnaldum. Tjeerd Hiemstra (Kollum) en Wytse Tjepkema (Blija) vonden de Skandinavische mandelspeld in 2 delen bij Dokkum. Het Fries Museum is erg blij met de nieuwe aanwinst. Meer info: www.friesmuseum.nl


Museum 1e Paasdag gesloten


18 maart 2016 - Tijdens de Paasdagen, op zondag 27 maart 1e Paasdag, is het museum geslotenDag van de Noord-Nederlandse Archeologie


9 maart 2016
- Op zaterdag 19 maart organiseren de acheologische verenigingen in Noord-Nederland samen met Tresoar de Dag van de Noord-Nederlandse Archeologie. Iedereen die meer wil weten over de geschiedenis van Noord-Nederland en het werk van archeologen en hun vondsten, kan genieten van interessante lezingen, filmopnamen, rondleidingen en een boeiende archeologische informatiemarkt met 27 deelnemers.
Naast informatiestands zullen presentaties worden gehouden over actuele onderwerpen uit de drie noordelijke provincies Friesland, Drenthe en Groningen. Heeft u al tijden een voorwerp liggen waarvan u nu wel eens wat meer wilt weten? Deze kunt u door een team van deskundigen laten determineren. Tresoar - Boterhoek 1 te Leeuwarden van 10.30 tot 16.00 uur. Meer informatie www.tresoar.nl


Jeroen Bosch 500 jaar


13 februari 2016
- Vanaf 13 februari is het jaar van de middeleeuwse schilder Jeroen Bosch (1450-1516) officieel geopend. Er zijn diverse festiviteiten, o.m. een grote overzichtstentoonstelling van zijn bijzondere werk in het Noordbrabants Museumin Den Bosch. Hier hangen 20 schilderijen en 19 tekeningen. Deze tentoonstelling duurt tot 8 mei. Het slotspektakel is op 11 december. Meer informatie op: www.noordbrabantsmuseum.nl en www.bosch500.nl .


Gehele Klaarkamp terrein Rijksmonument


4 februari 2016 - De voormalige klooster Klaarkamp terreinen aan de Klaarkampsterwei krijgen de status van beschermd archeologisch rijksmonument. Van de elf grondeigenaren heeft niemand bezwaar aangetekend. In augustus stemde het college van Dantumadiel er al mee in.


Nieuwsarchief:

Archief 2015
Archief 2014
Archief 2013
Archief 2012
Archief 2011
Archief 2010
Archief 2009
Archief 2008

Foto's: K. van der Meulen.

  Activiteiten


Excursie Klooster Klaarkamp en Klaarkampster meer

In 2016 zal weer een excursie worden georganiseerd o.l.v. Staatsbosbeheer. Belangstellenden kunnen zich opgeven per email of per telefoon (zie hiernaast).
         
Home Nederlands Home Polski Home Historie Sponsors Contact Links Foto's Activiteiten Nieuws Home Deutsch Home English Sponsors Contact Links Foto's Activiteiten Nieuws Historie Home Polnisch English Deutsch Home