Nieuws 2015


Fijne kerstdagen en een gelukkig 2016!


24 december 2015 - We wensen iedereen fijne feestdagen en een gelukkig en voorspoedig nieuw jaar!


Terugkeer van de monniken op Schiermonnikoog

21 december 2015 - Op zondag 27 december wordt een documentaire over de Cisterciënzer monniken van klooster Sion te Diepenveen (bij Deventer) op tv uitgezonden. Er zijn nog maar weinig broerders over in het 125 jarige grote klooster. De abdij staat te koop en men wil zich graag op Schiermonnikoog vestigen. Zondag 27 december om 22.35 uur op NPO 2 (RKK).


Des Hommes et des dieux op tv

18 december 2015 - Op Eerste Kerstdag is de mooie en waargebeurde film Des Hommes et des dieux op tv te zien. Het gaat over 8 Cisterciënzer monniken in de jaren 90 in een klooster in Algerije. Ze leven in harmonie samen met de islamistische dorpsgenoten. Terreur en geweld krijgen echter langzaam maar zeker de overhand. Vrijdag 25 december om 0.20 uur op NPO 2 (RKK).


Boek over 850 jaar Cisterciënzers in Nederland (en België)


25 november 2015 - 850 jaar geleden, in 1165, is het eerste cisterciënzer klooster van Nederland gesticht, namelijk klooster Claercamp in Rinsumageast. In dit jubileumjaar is er deze maand een boek verschenen met een overzicht van alle cisteriënzer kloosters vanaf 1165 in Nederland en net over de grens. Aan het eind van de middeleeuwen was Nederland 34 cisterciënzer mannen- en vrouwenkloosters rijk. Deze hebben vaak honderden jaren bestaan.

Het cisterciënzer boek heet "Schiere monniken en grijze vrouwen" en is geschreven door Philip Holt. Het is rijk geïllustreerd met 352 pagina's in full color en te bestellen bij uitgeverij Damon. Voor de link naar hun website, klik hier. Tevens zijn er een aantal pagina's en index te raadplegen op www.kloosterboek.nlMevr. T. Sibma geeft uitleg over de nieuwe website.

Nieuwe website voor de archeologische steunpunten


14 november 2015 - Op dinsdag 10 november is tijdens een bijeenkomst van de archeologische steunpunten in Friesland, de nieuwe website www.archeologie.frl live gegaan. Inmiddels telt Fryslân zo'n 10 steunpunten. Ook ons museum / archeologisch steunpunt is hierbij aangesloten. Deze archeologiedag voor steunpunten werd georganiseerd door Museumfederatie Fryslân.


Open dag kerk Hegebeintum i.v.m. restauratie toren


31 oktober 2015 - Op zaterdagmiddag 7 november organiseert bezoekerscentrum Hegebeintum éénmalig een open dag i.v.m. de werkzaamheden aan kerktoren, die momenteel wordt gerestaureerd. Begin van het jaar zijn grondboringen en onderzoeken gedaan door de RCE in de middeleeuwse terp. A.h.v. adviezen wordt er nu een betonnen fundering onder de toren aangebracht om de scheef zakkende toren te stutten. Het kerkgebouw is van 10.00 tot 16.30 uur te bezichtigen.

Bezoek Alde Fryske Tsjerken op 3 oktober


29 september 2015 - Op zaterdagmiddag 3 oktober heeft museum Klooster Claercamp bezoek van de stichting "Alde Fryske Tsjerken". Zij vieren dan hun 45 jarig jubileum met een excursie door Noordoost Friesland. Twee bussen van AFS zullen dan ons museum bezoeken.
Gewone bezoekers en mensen van Alde Fryske Tsjerken die met eigen vervoer komen, zijn welkom tussen 13.00 - 14.30 en van 15.30 - 17.00 uur.
Tussen 14.30 - 15.30 is de museumruimte gereserveerd voor de busgroep van AFS.
We wensen iedereen een heel fijn bezoek.Kloosterbrom ter gelegenheid van 850 jaar Claercamp24 september 2015 - Op 19 september werd de "Kloosterbrom" gereden door oude brommers. Onder ideale weersomstandigheden konden de 'bromfietsnozems' genieten van een prachtige tocht langs kloosters en gebouwen met een link naar klooster Claercamp, die dit jaar 850 jaar geleden werd opgericht. De tocht ging ondermeer langs dochterkloosters Aduard en Gerkesklooster, en de Schierstins. Meer foto's + geluidsfragment, klik hier: www.rtvnof.nl


Ballonkaartje gevonden op kloosterterrein

21 september 2015 - Op 19 september werd langs de weg op het voormalige kloosterterrein een ballonkaartje gevonden uit Roelofarendsveen (bij Leiden, Zuid-Holland). De kinderen van het kinderdagverblijf hadden daar mee gedaan met een ballonnenwedstrijd. Of het kaartje van de 2 jarige de verste afstand heeft afgelegd moet nog blijken. Het is zo'n 187 kilometer.

19 september: "Kloosterbrom" langs kloosters en musea

7 september 2015 - Velen weten niet dat het in het gebied van Lauwersland wemelt van oude brommers en bijbehorende clubs. Om de liefhebbers van oude brommers een cultureel uitstapje te bieden en vanwege het feit dat klooster Claercamp 850 jaar werd opgericht, organiseren vier culturele organisaties voor zaterdag 19 september een "Kloosterbrom".
Mensen op een oude brommer kunnen starten bij kloostermuseum Claercamp bij Rinsumageest, de Bonifatiuskapel in Dokkum, de Bernardushof in Aduard of De Schierstins in Feanwâlden. Op een van deze vier plekken kunnen de brommerliefhebbers starten en krijgen daar tegen een geringe vergoeding van € 5,- een routebeschrijving met ruimte voor stempels en een consumptie bij start of aankomst. De vergoeding is dus inclusief bezichtiging / entree van de vier kloosterplaatsen.
Er kan van 10.00-13.00 uur gestart worden; de sluitingstijd is 17.00 uur. De routebeschrijving vermeldt de knooppunten onderweg.
De "Kloosterbrom" is een activiteit ter gelegenheid van het 850-jarig bestaan van klooster Claercamp bij Rinsumageest.


Zeer geslaagde wandel- en fietstocht


Start wandeltocht vanaf MFC De Beijer in Rinsumageest o.l.v. monnik. Foto: Douwe Oosterbaan.

21 augustus 2015 - Op zaterdag 15 augustus werd er een natuur & cultuurtocht georganiseerd vanuit Rinsumageast in het kader van 850 jaar klooster Claercamp. De start was bij MFC de Beijer waar de 75 deelnemers werden verwelkomd met koffie en cake. Daarna volgende de wandel- en fietstocht langs Sibrandahûs, de Dokkumer Ee en door landerijen naar kerkmuseum Jannum, naar kloostermuseum Claercamp, de Klaarkampster Mar en vandaar naar de middeleeuwse Alexanderkerk in Rinsumageast. Ruim 15 km wandelen, de fietsers deden een langere variant. Een zeer geslaagde dag met prachtig weer. Meer foto's, klik hier: RTVNOF.nl

15 augustus: Wandeltocht 850 jaar klooster Claercamp

23 juli 2015 - In het kader van het thema Kerk en natuur wordt er dit jaar door de organisatie van Tsjerkepaad i.s.m. Stichting klooster Claercamp op zaterdag 15 augustus een natuurtocht georganiseerd vanuit Rinsumageast. De start is bij MFC de Bijer, Tjaardawei 42 b, Rinsumageast. Daar is ruimte voor het parkeren van uw auto. Inloop vanaf 10.00 uur met koffie en cake.
Wandeltocht van 15 km langs kloosterkapel Sibrandahûs, museumkerk van Janum en kloostermuseum Claercamp. De tocht voert door het natuurreservaat van Staatsbosbeheer, de Klaarkampster Mar, met een poel en interessante zoutvegetatie. Ten noorden van "de Mar" bevindt zich de hoogte waarop in het jaar 1165 de Cisterciënzer abdij is gesticht. Dit jaar is dat 850 jaar geleden. Ex-boswachter Jacob Bijlsma uit Broeksterwoude zal tijdens de tocht vertellen over "Natuur en schepping." De tocht eindigt in de prachtige monumentale Alexanderkerk in Rinsumageast.
Opgave bij Dirk Osinga: dirkosinga@wxs.nl ; 0519 296313. Kosten € 5,- (incl. toegang musea). Lunchpakket meenemen. N.B. Voor mensen die moeilijk zo'n stuk kunnen lopen wordt vanuit Rinsumageast een fietstocht (20 km) aangeboden.


Tsjerkepaad van 4 juli t/m 12 september

4 juli 2015 - Museum Klooster Claercamp doet mee met Tsjerkepaad, in de zomervakantie van 4 juli t/m 12 september, tegen de normale entree van slechts 2,50 en kinderen t/m 12 jaar gratis. U kunt dan tevens de bijzondere Alexanderkerk met crypte bezoeken in Rinsumageest, die in dezelfde periode op zaterdagmiddag en woensdagmiddag is geopend.
Wanneer u de Alexanderkerk op woensdagmiddag bezoekt, kunt u aangeven bij de rondleider van die kerk, om ook het museum te bekijken. Er zal dan telefonisch contact worden opgenomen met een rondleider van het kloostermuseum, waarna deze de deur voor u open kan doen. Dus het kloostermuseum is op woensdagmiddag open op tel. verzoek bij bezoek aan de Alexanderkerk! Deze combinatie geldt alleen tijdens Tsjerkepaad periode.


Klaarkamp boek uitverkocht, maar nog wel verkrijgbaar bij museum

7 juni 2015 - Ondanks dat het standaardboek over klooster Klaarkamp landelijk is uitverkocht in de boekhandel, is het prachtige full color boek nog wel beperkt verkrijgbaar bij het kloostermuseum. Maar wees er snel bij... Op=op!

Schrijver en journalist Erwin Boers heeft het prachtig uitgevoerde boek, het 10e themaboek in de reeks Archeologie in Fryslân, geschreven. Hiervoor is veel research aan vooraf gegaan.
Het geheel is geïllustreerd met mooie foto's van Frans de Vries in full color, omvang 96 pagina's.

Het Klaarkamp boek is bij het museum te koop voor € 15,90.

Het museum is in het weekend, zaterdag en zondag, geopend van 13.00 - 17.00 uur.
U bent van harte welkom.Steenovens Claercamp bij Dokkum ontdekt


Kloostermoppen bij het graven van de vaart bij de Woudhorne.

19 mei 2015 - Bij het uitgraven van een vaart naar de Dokkumer Ee bij de Woudhorne aan de Birdaarderstraatweg zijn resten van een oude steenbakkerij ontdekt. De hoge bult in de weilanden bleef eeuwen onaangetast. Bij het graven kwamen massa's puin tevoorschijn, alsmede een steenbakkerij. De grond behoorde voorheen toe aan klooster Claercamp. Vermoedelijk is het een steenbakkerij uit de 15e en 16e eeuw. Er zijn talloze dakpannen, stenen met motieven en misbaksels gevonden. Archeologen van Buro Raap hebben de grond een aantal dagen in onderzoek.

Kloostermuseum Claercamp op GPTV


23 april 2015 - Vandaag is het kloostermuseum Claercamp op GPTV te zien in de uitzending vanaf 17.00 uur, en daarna elk uur. Vorige week kwam een cameraploeg langs om het museum te filmen. Het eindresultaat mag er zijn. Kunt u geen GPTV ontvangen, de uitzending is ook te bekijken via internet: www.gptv.frl of de reportage rechtstreeks via deze link www.gptv.frl/kQRBILXcXa8Vanaf april weer op zaterdag en zondag geopend!

24 maart 2015 - Vanaf april is het museum naast zondag ook weer op zaterdag geopend. Dus ook op zaterdag bent u dan welkom van 13.00 tot 17.00 uur t/m oktober.


Schierstins opent nieuwe permanente expositie

24 januari 2015 - Op vrijdag 23 januari opende gedeputeerde Jannewietske de Vries de nieuwe permanente expositie in De Schierstins in Veenwouden. Er was veel belangstelling van genodigden. Ook een afvaardiging van museum klooster Claercamp was present. De versterkte stenen toren was vroeger onderdeel van het klooster, ter bescherming van de handelsroute, voorraden en monniken. Het is het enigste torenkasteel wat in Friesland is overgebleven. De nieuwe expositie is vanaf heden toegankelijk voor het publiek. Net als museum klooster Claercamp, is museum De Schierstins de nieuwste telg in het netwerk van archeologische steunpunten in Friesland.


Monniken Sion Diepenveen naar Schiermonnikoog


5 januari 2015 - De cisterciënzer monniken van Abdij Sion in Diepenveen verhuizen naar Schiermonnikoog. Het is een bijzonder besluit. Het is zeer ongebruikelijk om een bestaande abdij te verkopen en te verhuizen. Het bestaande gebouw is te duur en te groot voor de negen monniken. Het is de bedoeling om op het eiland een kleiner nieuw onderkomen te bouwen.Nieuwsarchief:

Archief 2014
Archief 2013
Archief 2012
Archief 2011
Archief 2010
Archief 2009
Archief 2008

Foto's: K. van der Meulen.

  Activiteiten


Excursie Klooster Klaarkamp en Klaarkampster meer

Op 15 augustus 2015 zal weer een excursie worden georganiseerd. Dit o.l.v. Tsjerkepaad en i.s.m. Staatsbosbeheer. Belangstellenden kunnen zich opgeven per email of per telefoon (zie hiernaast).
         
Home Nederlands Home Polski Home Historie Sponsors Contact Links Foto's Activiteiten Nieuws Home Deutsch Home English Sponsors Contact Links Foto's Activiteiten Nieuws Historie Home Polnisch English Deutsch Home