Nieuws 2018

Facebook (nieuw)


Druk bezochte Claercamp verhalen avond

7 februari 2018 - Op vrijdagavond 26 januari was de opening van Culturele Hoofdstad (LF2018) in samenwerking met Tryater. In het museum werd het verhaal verteld van de kloostertegel. Naast het museum, in de B&B Claercamp boerderij, werd het verhaal verteld over de voormalige bewoners en een Fries kabinet (linnenkast). Het was een groot succes, er was veel belangstelling (zo'n 75 mensen). Wegens het succes, wordt het waarschijnlijk rondom de zonnewende nogmaals opgevoerd. Alle bezoekers en medewerkers, met name Tryater, hartelijk bedankt!
Tegel & verhaal van Fries kabinet (linnenkast)


16 januari 2018 - In het kloostermuseum wordt vrijdagavond 26 januari het verhaal verteld van de kloostertegel. Maar naast het museum, in de Claercamp B&B boerderij, wordt ook een verhaal verteld. Dit verhaal gaat over de voormalige bewoners en een Fries kabinet (linnenkast). Deze is na omzwervingen weer terug op de boerderij gekomen. Er is bij onze buren van de B&B heerlijke koffie, thee en een passend "lyts slokje".
Beide verhalen in het kloostermuseum en de boerderij zijn op elkaar afgestemd en rouleren op deze locatie. Per verhaal is de duur ca. 15 minuten en wordt elk half uur opgevoerd van 19.00 tot 22.00 uur. U kunt dus een mooie combi maken op de Klaarkampsterwei 6 te Rinsumageast. Gratis entree. Graag tot ziens!
Een tegel met een duister verleden


8 januari 2018 - In het kloostermuseum Claercamp is een tegel te vinden met een bijzondere afdruk. Kan het de poot van een hond zijn geweest of gaat het hier misschien om een gevaarlijker dier? En wat heeft de schedel van een mens hier mee te maken die vlak bij de tegel gevonden is? Het duistere verleden van deze tegel staat in verband met de monnik Everhardus, die op een grauwe ochtend in het jaar 1218 een afschuwelijke ontdekking doet...
Kom luisteren en kijken naar dit bijzondere verhaal op vrijdag 26 januari tussen 19.00 en 22.00 uur tijdens de museumnacht van LF2018. De toegang is gratis, een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld.
Klooster Claercamp museum, Klaarkampsterwei 6, Rinsumageast.Beste wensen voor 2018 !

23 december 2017 - Alle bezoekers en vrijwilligers fijne Kerstdagen en een gelukkig 2018 gewenst!Oude graven van klooster Dokkum blootgelegd


13 december 2017 - Op de Markt in Dokkum hebben archeologen diverse waterputten en funderingsresten bloot gelegd. Ook zijn oude graven met menselijke resten gevonden. De Markt was vroeger een begraafplaats van een klooster en abdijkerk, die na de dood van Bonifatius werd gesticht. Boringen tot ca. 7 meter diep geven naar verwachting een mooie doorsnede van de opbouw van de terp en ontstaansgeschiedenis. De opgravingen worden uitgevoerd onder toezicht van RCE en archeoloog Jos Stöver. De Markt wordt opnieuw ingericht: binnenkort komt er een IJsfontein, in het kader van LF2018 en de 11fountains.Museum in de winterperiode op afspraak geopend


27 november 2017 - In de winterperiode, van november t/m maart, is het kloostermuseum alleen open op afspraak. En dan met name voor groepen: schoolklassen, verenigingen, clubs enz. Hiervoor kunt u een afspraak maken per telefoon of email. Kijk bij "Contact".Museum op Omrop Fryslân


9 november 2017 - Op dinsdag 7 november was het Klooster Claercamp museum te zien bij Omrop Fryslân. In het kader van "Geheimen onder de Grond" bezoekt amateur archeoloog Robbert Velt plaatsen en musea in Friesland over de grond en historie van terpen, staten, kloosters, stinzen en muntschatten. Kijk de aflevering terug op www.omropfryslan.nl/geheimen


Bed & Breakfast Claercamp bij Omroep Max


24 oktober 2017 - Op maandag 30 oktober is de naast ons gelegen Bed & Breakfast Claercamp te zien bij Omroep Max. In dit programma gaan eigenaren van een B&B op bezoek bij elkaar en geven tips en advies. Tevens worden uitjes georganiseerd. Zo waren de gasten bij de B&B Claercamp natuurlijk op bezoek bij het kloostermuseum, op historische grond. Omroep Max, op NPO1 om 21.25 uur. Herhaling zaterdag 4 november, NPO1 om 17.00 uur. Of kijk de aflevering op www.maxvandaag.nl


Workshop middeleeuws schilderen en kaligraferen

11 september 2017 - Stichting klooster Claercamp geeft op zaterdag 16 september en 30 september workshops. Wilt u ervaren hoe monniken boeken versierden en welke materialen zij gebruikten? Schrijf u dan in voor de workshop middeleeuws schilderen in het Scriptorium.
Speciaal voor de workshop is in het steunpunt een scriptorium ingericht. Het scriptorium is de ruimte in een klooster waar monniken verschillende teksten en boeken overschreven en vertaalden.
In het scriptorium van Stichting klooster Claercamp ligt calqueerpapier, penselen, Arabische gom en perkament klaar voor de cursisten. Aanmelden kan via info@kloosterclaercamp.nl en er is ruimte voor maximaal zes deelnemers. De kosten bedragen € 12,50 per persoon en is inclusief koffie of thee.


Tsjerkepaad nog t/m 9 september

18 augustus 2017 - Tot en met zaterdag 9 september kunt u tijdens Tsjerkepaad het kloostermuseum bezoeken op zaterdagmiddag. Dit tegen de normale entree. Ook op woensdag is het kloostermuseum open, maar dan op afspraak. Dit kunt u kenbaar maken bij de Alexanderkerk, Juckemawei 3 in Rinsumageest. Op deze dagen kunt u dus nog een combinatiebezoek brengen aan de Alexanderkerk én het kloostermuseum.

Combinatie bezoek met Alexanderkerk tijdens Tsjerkepaad.


Nordwin college bezoekt kloostermuseum

1 augustus 2017 - Op donderdag 20 juli bezocht een grote groep van het Nordwin college uit Leeuwarden het kloostermuseum. Na ontvangst met koffie en gebak en een inleiding, werd de groep in drieën gesplitst. Buiten kreeg men informatie op het kloosterterrein, binnen over de tentoonstelling en over middeleeuws schrijven in het scriptorium. Het werd een zeer geslaagde middag.


Vier kloosterroutes: wandel- en fietstochten


11 juli 2017 - Deze zomer worden er vier Kleasterrûntsjes gehouden: wandel- en fietstochten langs kerken en plaatsen waar kloosters hebben gestaan. Dit in het kader van Tsjerkepaad en het jaarthema: Rome en de Reformatie. Het eerste rondjes is zaterdag 15 juli in Leeuwarden, 19 augustus Gerkesklooster, 26 augustus in Metslawier en op 9 september in Bolsward. Opgave steeds 3 dagen vantevoren. Meer informatie: www.tsjerkepaad.nlTsjerkepaad van 1 juli t/m 9 september


28 juni 2017 - Van 1 juli t/m 9 september kunt u tijdens Tsjerkepaad het kloostermuseum bezoeken op zaterdagmiddag. Dit tegen de normale entree. Ook op woensdag is het kloostermuseum open, maar dan op afspraak. Dit kunt u kenbaar maken bij de Alexanderkerk, Juckemawei 3 in Rinsumageest. Op deze dagen kunt u dus een combinatiebezoek brengen aan de Alexanderkerk én het kloostermuseum.


Combinatie bezoek met Alexanderkerk tijdens Tsjerkepaad.


Workshop middeleeuws schilderen en kaligraferen

3 mei 2017 - Stichting klooster Claercamp geeft op 13 mei en 16 en 30 september workshops. Wilt u ervaren hoe monniken boeken versierden en welke materialen zij gebruikten? Schrijf u dan in voor de workshop middeleeuws schilderen in het Scriptorium.
Speciaal voor de workshop is in het steunpunt een scriptorium ingericht. Het scriptorium is de ruimte in een klooster waar monniken verschillende teksten en boeken overschreven en vertaalden.
In het scriptorium van Stichting klooster Claercamp ligt calqueerpapier, penselen, Arabische gom en perkament klaar voor de cursisten. Aanmelden kan via info@kloosterclaercamp.nl en er is ruimte voor maximaal zes deelnemers. De kosten bedragen € 12,50 per persoon en is inclusief koffie of thee.
Bezoek van groep Historische Kring Terpengebied


26 april 2017 - Het archeologische steunpunt Klooster Claercamp opende zaterdag 22 april haar deuren voor De Historische Kring Terpengebied. Een bus met daarin 32 geÔnteresseerden in de geschiedenis van het terpengebied werden opgevangen door voorzitter Ton Stierhout van de Stichting. Hij schetste in het kort de ontstaansgeschiedenis van het steunpunt en vertelde over de herkomst van het CisterciŽnzerklooster. Van 1165 tot 1580 stond er een CisterciŽnzerklooster op de voormalige terp bij het museum. Daarna bekeken de gasten de museumcollectie.

Documentaire "De monniken van Schier"


14 april 2017 - Op 1e Paasdag, 16 april, wordt een documentaire over de Cisterciënzer monniken op Schiermonnikoog uitgezonden door de KRO om 22.15 uur. Hoe vergaat het de monniken na hun verhuizing van klooster Sion te Diepenveen (bij Deventer) naar het eiland Schiermonnikoog? Zo zijn er plannen om een klooster te bouwen op dit eiland. Gemist? Kijk deze Kruispunt Special terug op uitzending gemist.Museum 1e Paasdag gesloten


9 april 2017 - Tijdens de Paasdagen, op zondag 16 april 1e Paasdag, is het museum gesloten.


The Gregorian Voices in Koepeltheater


5 april 2017 - Op dinsdag 11 april geeft het a capella koor "The Gregorian Voices" een concert in Leeuwarden. Een prachtige luisterervaring van gregoriaanse, middeleeuwse muziek, tot aan het heden onder de noemer: "Gregoriaans ontmoet Pop". Meer informatie en kaarten: www.koepeltheater.nlMuseum vanaf april weer op zaterdag en zondag open!


22 maart 2017 - Vanaf zaterdag 1 april en zondag 2 april is het kloostermuseum dit zomerseizoen weer elke zaterdag en zondag open t/m oktober. U bent van harte welkom voor een bezoekje!


Bezoek Abdij Herkenrode 17 maart 2017


17 maart 2017 - Op uitnodiging van Herkenrode vrijdag 17 maart bezocht een delegatie van Klooster Claercamp de abdij Herkenrode bij het Belgische Hasselt. Er waren kloosterdelegaties present uit de hele Benelux, van zowel musea als nog actieve kloosters. Ondermeer Sibculo (NL), Ten Duinen (B), Westmalle (B), Clairfontaine (Lux). Er werden presentaties gegeven in het Nederland, Vlaams, Frans en Luxemburgs. Bijna 50 mensen genoten van een zeer geslaagd en gevarieerd programma. Meer informatie.


Abdij Herkenrode in België.


Tentoonstelling "Wat bezielt je" verlengd t/m 2 april

22 februari 2017 - De tentoonstelling "Wat bezielt je" in het kader van 80 jaar Karmelklooster Drachten is een succes en is verlengd t/m 2 april. Open: do. t/m zo. van 13.00-17.00 uur. Meer informatie: www.karmelklooster.nl


Huisvesting monniken op Schier

11 januari 2017 - De monniken van het klooster Sion in Diepenveen hebben tijdelijke onderdak gevonden op het eiland Schiermonnikoog aan de Langestreek in het dorp. De andere 4 monniken verblijven nog in het klooster Westmalle (B). Binnenkort presenteert men de toekomstplannen voor een kloosterbouwplan aan het gemeentebestuur en de eilander bevolking: 25 jan. in Hotel v.d. Werff en 26 jan. in het dorpshuis.


Lezing over het geheim van Iconen

14 december 2016 - Op zondag 18 december geeft kunsthistorica Karin Braamhorst een lezing over iconen. Een icoon is een beeld of een portret met een afbeelding van Christus, Maria, een heilige, een engel, of een bijbelverhaal. Sommige laten zich lezen als een stripverhaal. Veel iconen zijn uit hun natuurlijke omgeving gehaald en in musea terecht gekomen. Locatie: It hûs fan de dichter, De Terpen 27 in Hantum. Aanvang 15.00 uur, entree 10,- .


Tentoonstelling "Wat bezielt je" in Karmelklooster Drachten


12 november 2016 - Van 22 oktober t/m 26 februari is in het kader van 80 jaar Karmelklooster Drachten de tentoonstelling "Wat bezielt je" te bewonderen, en gaat over keuzes, beslissingen en vrijheid. Het volgt het leven en geschiedenis van de zusters Karmelietessen die er tot in de jaren '90 hebben gewoond. Open: do. t/m zo. van 13.00-17.00 uur. Tevens worden er veel extra activiteiten georganiseerd. Meer informatie: www.karmelklooster.nl


Museum in de winterperiode op afspraak geopend

30 oktober 2016 - In de winterperiode, van november t/m maart, is het kloostermuseum alleen open op afspraak. En dan met name voor groepen: schoolklassen, verenigingen, clubjes enz. Hiervoor kunt u een afspraak maken per telefoon of email. Kijk bij "Contact".


Documentaire "Terugkeer monniken Schiermonnikoog" wint prijzen

17 oktober 2016 - De RKK documentaire over de Cisterciënzer monniken van klooster Sion te Diepenveen (bij Deventer) heeft op het Religion TodayFilm festival in Trente de prijs voor Beste Documentaire en de SIGNIS juryprijs gewonnen. Storyline: Er zijn nog maar weinig broeders over in het 125 jarige grote klooster. De abdij staat te koop en men wil zich graag op Schiermonnikoog vestigen.
Op uitzending gemist is de documentaire terug te zien. Er zijn plannen voor een vervolg, een 2e deel. In 2018 zal deze mogelijk in permiere gaan. Op monnik-defilm.nl meer informatie.


Nieuw boek over De Schierstins uitgebracht

23 september 2016 - Na het boek over klooster Claercamp, is in dezelfde archeologische serie nu ook een boek uitgebracht over De Schierstins in Veenwouden. Deze middeleeuwse stins, versterkte toren op de handelsroute naar het zuiden, is vernoemd naar de monniken van klooster Claercamp. Zij droegen grijze of "schiere" pijen. Het prachtig geïllustreerde naslagwerk is door dezelfde schrijver (Erwin Boers) en fotograaf (Frans de Vries) gecreëerd als het Klaarkamp boek. Thans in de boekhandel en bij de Schierstins verkrijgbaar voor 15,90.


Succesvolle combinatie met Alexanderkerk tijdens Tsjerkepaad

12 september 2016 - In de zomervakantie kon men tijdens Tsjerkepaad zowel het kloostermuseum als de Alexanderkerk in Rinsumageest bezoeken op woensdag- en zaterdagmiddag. Dit is een succesvolle combinatie gebleken. Er zijn meer bezoekers geweest, die zowel de kerk als het kloostermuseum hebben bezocht, en zo van de middeleeuwse cultuurhistorie van deze streek konden genieten. Er komt volgend jaar ongetwijfeld een vervolg.


Klaarkamp boek uitverkocht, maar nog beperkt verkrijgbaar bij museum

7 augustus 2016 - Ondanks dat het standaardboek over klooster Klaarkamp landelijk is uitverkocht in de boekhandel, is het prachtige full color boek nog wel beperkt verkrijgbaar bij het kloostermuseum. Er zijn nog enkele exemplaren, maar wees er snel bij... Op=op!

Schrijver en journalist Erwin Boers heeft het prachtig uitgevoerde boek, het 10e themaboek in de reeks Archeologie in Fryslân, geschreven. Hiervoor is veel research aan vooraf gegaan.
Het geheel is geïllustreerd met mooie foto's van Frans de Vries in full color, omvang 96 pagina's.

Het Klaarkamp boek is bij het museum te koop voor € 15,90.

Het museum is in het weekend, zaterdag en zondag, geopend van 13.00 - 17.00 uur.
U bent van harte welkom.Nieuwsarchief:

Archief 2016
Archief 2015
Archief 2014
Archief 2013
Archief 2012
Archief 2011
Archief 2010
Archief 2009
Archief 2008

Foto's: K. van der Meulen.

  Activiteiten


Excursie Klooster Klaarkamp en Klaarkampster meer

In 2018 zal weer een excursie worden georganiseerd o.l.v. Staatsbosbeheer. Belangstellenden kunnen zich opgeven per email of per telefoon (zie hiernaast).
         
Home Nederlands Home Polski Home Historie Sponsors Contact Links Foto's Activiteiten Nieuws Home Deutsch Home English Sponsors Contact Links Foto's Activiteiten Nieuws Historie Home Polnisch English Deutsch Home