Nieuws 2018

Facebook (nieuw)


Tegel & verhaal van Fries kabinet (linnenkast)


16 januari 2018 - In het kloostermuseum wordt vrijdagavond 26 januari het verhaal verteld van de kloostertegel. Maar naast het museum, in de Claercamp B&B boerderij, wordt ook een verhaal verteld. Dit verhaal gaat over de voormalige bewoners en een Fries kabinet (linnenkast). Deze is na omzwervingen weer terug op de boerderij gekomen. Er is bij onze buren van de B&B heerlijke koffie, thee en een passend "lyts slokje".
Beide verhalen in het kloostermuseum en de boerderij zijn op elkaar afgestemd en rouleren op deze locatie. Per verhaal is de duur ca. 15 minuten en wordt elk half uur opgevoerd van 19.00 tot 22.00 uur. U kunt dus een mooie combi maken op de Klaarkampsterwei 6 te Rinsumageast. Gratis entree. Graag tot ziens!Een tegel met een duister verleden


8 januari 2018 - In het kloostermuseum Claercamp is een tegel te vinden met een bijzondere afdruk. Kan het de poot van een hond zijn geweest of gaat het hier misschien om een gevaarlijker dier? En wat heeft de schedel van een mens hier mee te maken die vlak bij de tegel gevonden is? Het duistere verleden van deze tegel staat in verband met de monnik Everhardus, die op een grauwe ochtend in het jaar 1218 een afschuwelijke ontdekking doet...
Kom luisteren en kijken naar dit bijzondere verhaal op vrijdag 26 januari tussen 19.00 en 22.00 uur tijdens de museumnacht van LF2018. De toegang is gratis, een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld.
Klooster Claercamp museum, Klaarkampsterwei 6, Rinsumageast.

Beste wensen voor 2018 !

23 december 2017 - Alle bezoekers en vrijwilligers fijne Kerstdagen en een gelukkig 2018 gewenst!Oude graven van klooster Dokkum blootgelegd


13 december 2017 - Op de Markt in Dokkum hebben archeologen diverse waterputten en funderingsresten bloot gelegd. Ook zijn oude graven met menselijke resten gevonden. De Markt was vroeger een begraafplaats van een klooster en abdijkerk, die na de dood van Bonifatius werd gesticht. Boringen tot ca. 7 meter diep geven naar verwachting een mooie doorsnede van de opbouw van de terp en ontstaansgeschiedenis. De opgravingen worden uitgevoerd onder toezicht van RCE en archeoloog Jos Stöver. De Markt wordt opnieuw ingericht: binnenkort komt er een IJsfontein, in het kader van LF2018 en de 11fountains.Museum op Omrop Fryslân


9 november 2017 - Op dinsdag 7 november was het Klooster Claercamp museum te zien bij Omrop Fryslân. In het kader van "Geheimen onder de Grond" bezoekt amateur archeoloog Robbert Velt plaatsen en musea in Friesland over de grond en historie van terpen, staten, kloosters, stinzen en muntschatten. Kijk de aflevering terug op www.omropfryslan.nl/geheimen


Bed & Breakfast Claercamp bij Omroep Max


24 oktober 2017 - Op maandag 30 oktober is de naast ons gelegen Bed & Breakfast Claercamp te zien bij Omroep Max. In dit programma gaan eigenaren van een B&B op bezoek bij elkaar en geven tips en advies. Tevens worden uitjes georganiseerd. Zo waren de gasten bij de B&B Claercamp natuurlijk op bezoek bij het kloostermuseum, op historische grond. Omroep Max, op NPO1 om 21.25 uur. Herhaling zaterdag 4 november, NPO1 om 17.00 uur. Of kijk de aflevering op www.maxvandaag.nl


Workshop middeleeuws schilderen en kaligraferen

11 september 2017 - Stichting klooster Claercamp geeft op zaterdag 16 september en 30 september workshops. Wilt u ervaren hoe monniken boeken versierden en welke materialen zij gebruikten? Schrijf u dan in voor de workshop middeleeuws schilderen in het Scriptorium.
Speciaal voor de workshop is in het steunpunt een scriptorium ingericht. Het scriptorium is de ruimte in een klooster waar monniken verschillende teksten en boeken overschreven en vertaalden.
In het scriptorium van Stichting klooster Claercamp ligt calqueerpapier, penselen, Arabische gom en perkament klaar voor de cursisten. Aanmelden kan via info@kloosterclaercamp.nl en er is ruimte voor maximaal zes deelnemers. De kosten bedragen € 12,50 per persoon en is inclusief koffie of thee.


Tsjerkepaad nog t/m 9 september

18 augustus 2017 - Tot en met zaterdag 9 september kunt u tijdens Tsjerkepaad het kloostermuseum bezoeken op zaterdagmiddag. Dit tegen de normale entree. Ook op woensdag is het kloostermuseum open, maar dan op afspraak. Dit kunt u kenbaar maken bij de Alexanderkerk, Juckemawei 3 in Rinsumageest. Op deze dagen kunt u dus nog een combinatiebezoek brengen aan de Alexanderkerk én het kloostermuseum.

Combinatie bezoek met Alexanderkerk tijdens Tsjerkepaad.


Nordwin college bezoekt kloostermuseum

1 augustus 2017 - Op donderdag 20 juli bezocht een grote groep van het Nordwin college uit Leeuwarden het kloostermuseum. Na ontvangst met koffie en gebak en een inleiding, werd de groep in drieën gesplitst. Buiten kreeg men informatie op het kloosterterrein, binnen over de tentoonstelling en over middeleeuws schrijven in het scriptorium. Het werd een zeer geslaagde middag.


Vier kloosterroutes: wandel- en fietstochten


11 juli 2017 - Deze zomer worden er vier Kleasterrûntsjes gehouden: wandel- en fietstochten langs kerken en plaatsen waar kloosters hebben gestaan. Dit in het kader van Tsjerkepaad en het jaarthema: Rome en de Reformatie. Het eerste rondjes is zaterdag 15 juli in Leeuwarden, 19 augustus Gerkesklooster, 26 augustus in Metslawier en op 9 september in Bolsward. Opgave steeds 3 dagen vantevoren. Meer informatie: www.tsjerkepaad.nlTsjerkepaad van 1 juli t/m 9 september


28 juni 2017 - Van 1 juli t/m 9 september kunt u tijdens Tsjerkepaad het kloostermuseum bezoeken op zaterdagmiddag. Dit tegen de normale entree. Ook op woensdag is het kloostermuseum open, maar dan op afspraak. Dit kunt u kenbaar maken bij de Alexanderkerk, Juckemawei 3 in Rinsumageest. Op deze dagen kunt u dus een combinatiebezoek brengen aan de Alexanderkerk én het kloostermuseum.


Combinatie bezoek met Alexanderkerk tijdens Tsjerkepaad.


Workshop middeleeuws schilderen en kaligraferen

3 mei 2017 - Stichting klooster Claercamp geeft op 13 mei en 16 en 30 september workshops. Wilt u ervaren hoe monniken boeken versierden en welke materialen zij gebruikten? Schrijf u dan in voor de workshop middeleeuws schilderen in het Scriptorium.
Speciaal voor de workshop is in het steunpunt een scriptorium ingericht. Het scriptorium is de ruimte in een klooster waar monniken verschillende teksten en boeken overschreven en vertaalden.
In het scriptorium van Stichting klooster Claercamp ligt calqueerpapier, penselen, Arabische gom en perkament klaar voor de cursisten. Aanmelden kan via info@kloosterclaercamp.nl en er is ruimte voor maximaal zes deelnemers. De kosten bedragen € 12,50 per persoon en is inclusief koffie of thee.
Bezoek van groep Historische Kring Terpengebied


26 april 2017 - Het archeologische steunpunt Klooster Claercamp opende zaterdag 22 april haar deuren voor De Historische Kring Terpengebied. Een bus met daarin 32 geÔnteresseerden in de geschiedenis van het terpengebied werden opgevangen door voorzitter Ton Stierhout van de Stichting. Hij schetste in het kort de ontstaansgeschiedenis van het steunpunt en vertelde over de herkomst van het CisterciŽnzerklooster. Van 1165 tot 1580 stond er een CisterciŽnzerklooster op de voormalige terp bij het museum. Daarna bekeken de gasten de museumcollectie.

Documentaire "De monniken van Schier"


14 april 2017 - Op 1e Paasdag, 16 april, wordt een documentaire over de Cisterciënzer monniken op Schiermonnikoog uitgezonden door de KRO om 22.15 uur. Hoe vergaat het de monniken na hun verhuizing van klooster Sion te Diepenveen (bij Deventer) naar het eiland Schiermonnikoog? Zo zijn er plannen om een klooster te bouwen op dit eiland. Gemist? Kijk deze Kruispunt Special terug op uitzending gemist.Museum 1e Paasdag gesloten


9 april 2017 - Tijdens de Paasdagen, op zondag 16 april 1e Paasdag, is het museum gesloten.


The Gregorian Voices in Koepeltheater


5 april 2017 - Op dinsdag 11 april geeft het a capella koor "The Gregorian Voices" een concert in Leeuwarden. Een prachtige luisterervaring van gregoriaanse, middeleeuwse muziek, tot aan het heden onder de noemer: "Gregoriaans ontmoet Pop". Meer informatie en kaarten: www.koepeltheater.nlMuseum vanaf april weer op zaterdag en zondag open!


22 maart 2017 - Vanaf zaterdag 1 april en zondag 2 april is het kloostermuseum dit zomerseizoen weer elke zaterdag en zondag open t/m oktober. U bent van harte welkom voor een bezoekje!


Bezoek Abdij Herkenrode 17 maart 2017


17 maart 2017 - Op uitnodiging van Herkenrode vrijdag 17 maart bezocht een delegatie van Klooster Claercamp de abdij Herkenrode bij het Belgische Hasselt. Er waren kloosterdelegaties present uit de hele Benelux, van zowel musea als nog actieve kloosters. Ondermeer Sibculo (NL), Ten Duinen (B), Westmalle (B), Clairfontaine (Lux). Er werden presentaties gegeven in het Nederland, Vlaams, Frans en Luxemburgs. Bijna 50 mensen genoten van een zeer geslaagd en gevarieerd programma. Meer informatie.


Abdij Herkenrode in België.


Tentoonstelling "Wat bezielt je" verlengd t/m 2 april

22 februari 2017 - De tentoonstelling "Wat bezielt je" in het kader van 80 jaar Karmelklooster Drachten is een succes en is verlengd t/m 2 april. Open: do. t/m zo. van 13.00-17.00 uur. Meer informatie: www.karmelklooster.nl


Huisvesting monniken op Schier

11 januari 2017 - De monniken van het klooster Sion in Diepenveen hebben tijdelijke onderdak gevonden op het eiland Schiermonnikoog aan de Langestreek in het dorp. De andere 4 monniken verblijven nog in het klooster Westmalle (B). Binnenkort presenteert men de toekomstplannen voor een kloosterbouwplan aan het gemeentebestuur en de eilander bevolking: 25 jan. in Hotel v.d. Werff en 26 jan. in het dorpshuis.


Lezing over het geheim van Iconen

14 december 2016 - Op zondag 18 december geeft kunsthistorica Karin Braamhorst een lezing over iconen. Een icoon is een beeld of een portret met een afbeelding van Christus, Maria, een heilige, een engel, of een bijbelverhaal. Sommige laten zich lezen als een stripverhaal. Veel iconen zijn uit hun natuurlijke omgeving gehaald en in musea terecht gekomen. Locatie: It hûs fan de dichter, De Terpen 27 in Hantum. Aanvang 15.00 uur, entree 10,- .


Tentoonstelling "Wat bezielt je" in Karmelklooster Drachten


12 november 2016 - Van 22 oktober t/m 26 februari is in het kader van 80 jaar Karmelklooster Drachten de tentoonstelling "Wat bezielt je" te bewonderen, en gaat over keuzes, beslissingen en vrijheid. Het volgt het leven en geschiedenis van de zusters Karmelietessen die er tot in de jaren '90 hebben gewoond. Open: do. t/m zo. van 13.00-17.00 uur. Tevens worden er veel extra activiteiten georganiseerd. Meer informatie: www.karmelklooster.nl


Museum in de winterperiode op afspraak geopend

30 oktober 2016 - In de winterperiode, van november t/m maart, is het kloostermuseum alleen open op afspraak. En dan met name voor groepen: schoolklassen, verenigingen, clubjes enz. Hiervoor kunt u een afspraak maken per telefoon of email. Kijk bij "Contact".


Documentaire "Terugkeer monniken Schiermonnikoog" wint prijzen

17 oktober 2016 - De RKK documentaire over de Cisterciënzer monniken van klooster Sion te Diepenveen (bij Deventer) heeft op het Religion TodayFilm festival in Trente de prijs voor Beste Documentaire en de SIGNIS juryprijs gewonnen. Storyline: Er zijn nog maar weinig broeders over in het 125 jarige grote klooster. De abdij staat te koop en men wil zich graag op Schiermonnikoog vestigen.
Op uitzending gemist is de documentaire terug te zien. Er zijn plannen voor een vervolg, een 2e deel. In 2018 zal deze mogelijk in permiere gaan. Op monnik-defilm.nl meer informatie.


Nieuw boek over De Schierstins uitgebracht

23 september 2016 - Na het boek over klooster Claercamp, is in dezelfde archeologische serie nu ook een boek uitgebracht over De Schierstins in Veenwouden. Deze middeleeuwse stins, versterkte toren op de handelsroute naar het zuiden, is vernoemd naar de monniken van klooster Claercamp. Zij droegen grijze of "schiere" pijen. Het prachtig geïllustreerde naslagwerk is door dezelfde schrijver (Erwin Boers) en fotograaf (Frans de Vries) gecreëerd als het Klaarkamp boek. Thans in de boekhandel en bij de Schierstins verkrijgbaar voor 15,90.


Succesvolle combinatie met Alexanderkerk tijdens Tsjerkepaad

12 september 2016 - In de zomervakantie kon men tijdens Tsjerkepaad zowel het kloostermuseum als de Alexanderkerk in Rinsumageest bezoeken op woensdag- en zaterdagmiddag. Dit is een succesvolle combinatie gebleken. Er zijn meer bezoekers geweest, die zowel de kerk als het kloostermuseum hebben bezocht, en zo van de middeleeuwse cultuurhistorie van deze streek konden genieten. Er komt volgend jaar ongetwijfeld een vervolg.


Klaarkamp boek uitverkocht, maar nog beperkt verkrijgbaar bij museum

7 augustus 2016 - Ondanks dat het standaardboek over klooster Klaarkamp landelijk is uitverkocht in de boekhandel, is het prachtige full color boek nog wel beperkt verkrijgbaar bij het kloostermuseum. Er zijn nog enkele exemplaren, maar wees er snel bij... Op=op!

Schrijver en journalist Erwin Boers heeft het prachtig uitgevoerde boek, het 10e themaboek in de reeks Archeologie in Fryslân, geschreven. Hiervoor is veel research aan vooraf gegaan.
Het geheel is geïllustreerd met mooie foto's van Frans de Vries in full color, omvang 96 pagina's.

Het Klaarkamp boek is bij het museum te koop voor € 15,90.

Het museum is in het weekend, zaterdag en zondag, geopend van 13.00 - 17.00 uur.
U bent van harte welkom.Kloosterrondje op 23 juli vanuit Dokkum

14 juli - Op zaterdag 23 juli is er een kloosterrondje (kleasterrûntsje) vanuit Dokkum in het kader van Tsjerkepaad. Er is een wandelroute en een fietsroute. De fietsroute gaat langs het klooster Claercamp museum. Deze start in de Grote Kerk, Markt 2 in Dokkum. Hier werd in 1170 de abdij van Dokkum gesticht, 5 jaar na Claercamp (1165).
Daarna gaat de fietsroute vanaf Dokkum langs Aalsum, Metslawier, Hantum, Foudgum, Raard, Jannum, Sibrandahûs (kloostermuseum), Rinsumageast, Damwoude en terug naar Dokkum. De fietsroute is 40 km. Tijdens de route zijn diverse kerkjes open.
In Dokkum staat vanaf 9.30 u. de koffie klaar, 10.00 u. korte viering en om 10.45 u. start de fietstocht. Opgave via email adres: kleasterpaad@gmail.com De kosten zijn 5,- De entree voor het kloostermuseum is 2,50 en kinderen t/m 12 jaar gratis. Zie ook www.tsjerkepaad.nl


Bouwsteentjes gezocht

2 juli - Het kloostermuseum zoekt bouwsteentjes (b.v. Lego) wanneer kinderen een bezoek brengen. U kunt ze brengen bij het museum op zaterdag- of zondagmiddag. Kinderen zouden hier creatief mee aan de slag kunnen, b.v. een klooster bouwen o.i.d.


Tsjerkepaad van 2 juli t/m 10 september

16 juni 2016 - Van zaterdag 2 juli t/m 10 september kunt u tijdens Tsjerkepaad ook het kloostermuseum bezoeken op zaterdagmiddag. Dit tegen de normale entree. Op woensdag is het kloostermuseum open op afspraak: u kunt dit kenbaar maken bij de Alexanderkerk in Rinsumageest (o.v.b. bij beschikbaarheid). U zou dan een combinatiebezoek kunnen brengen aan de Alexanderkerk én het kloostermuseum, op zaterdag én woensdag.


Claerkampster Cloosterbitter wint ISC-award


28 mei 2016 - De Claerkampster Cloosterbitter van Boomsma Distilleerderij heeft op de ISC (International Spirit Challenge) goud gewonnen. De kruidenlikeur is groen van kleur en heeft een karakteristieke smaak. Volgnes een eeuwen oud recept gemaakt door broeder Jacob, die tijdens zijn wandelingen rondom het Claerkampster klooster de kruiden verzamelde. Zie ook www.boomsma.frl

Museum 1e Pinksterdag gesloten

7 mei 2016 - Op zondag 15 mei - 1e Pinksterdag - is het museum gesloten.


Oldtimergroep bezoekt museum

10 april 2016 - Op zondag 10 april had het kloostermuseum bezoek van een oldtimer groep.
Museum vanaf april weer op zaterdag en zondag open!

2 april 2016 - Vanaf zaterdag 2 april en zondag 3 april is het kloostermuseum dit zomerseizoen weer elke zaterdag en zondag open t/m oktober. U bent van harte welkom voor een bezoekje!


Dokkumer fibula in het Fries Museum


29 maart 2016 - De gouden fibula (mantelspeld) die gevonden is bij Dokkum met metaaldetectors is vanaf heden te bewonderen in het Fries Museum. Hij maakt daar deel uit van de tentoonstelling "Goud - gevonden schatten uit de middeleeuwen". De vroeg middeleeuwse fibula uit omstreeks 500 na Christus heeft een uniek karakter, met een afbeelding van de god Wodan. Toen streken de Angelsaksen in Friesland neer. Uit die tijd is weinig bekend. Het is de voorloper van de fibula van Wijnaldum. Tjeerd Hiemstra (Kollum) en Wytse Tjepkema (Blija) vonden de Skandinavische mandelspeld in 2 delen bij Dokkum. Het Fries Museum is erg blij met de nieuwe aanwinst. Meer info: www.friesmuseum.nl


Museum 1e Paasdag gesloten


18 maart 2016 - Tijdens de Paasdagen, op zondag 27 maart 1e Paasdag, is het museum geslotenDag van de Noord-Nederlandse Archeologie


9 maart 2016
- Op zaterdag 19 maart organiseren de acheologische verenigingen in Noord-Nederland samen met Tresoar de Dag van de Noord-Nederlandse Archeologie. Iedereen die meer wil weten over de geschiedenis van Noord-Nederland en het werk van archeologen en hun vondsten, kan genieten van interessante lezingen, filmopnamen, rondleidingen en een boeiende archeologische informatiemarkt met 27 deelnemers.
Naast informatiestands zullen presentaties worden gehouden over actuele onderwerpen uit de drie noordelijke provincies Friesland, Drenthe en Groningen. Heeft u al tijden een voorwerp liggen waarvan u nu wel eens wat meer wilt weten? Deze kunt u door een team van deskundigen laten determineren. Tresoar - Boterhoek 1 te Leeuwarden van 10.30 tot 16.00 uur. Meer informatie www.tresoar.nl


Jeroen Bosch 500 jaar


13 februari 2016
- Vanaf 13 februari is het jaar van de middeleeuwse schilder Jeroen Bosch (1450-1516) officieel geopend. Er zijn diverse festiviteiten, o.m. een grote overzichtstentoonstelling van zijn bijzondere werk in het Noordbrabants Museumin Den Bosch. Hier hangen 20 schilderijen en 19 tekeningen. Deze tentoonstelling duurt tot 8 mei. Het slotspektakel is op 11 december. Meer informatie op: www.noordbrabantsmuseum.nl en www.bosch500.nl .


Gehele Klaarkamp terrein Rijksmonument


4 februari 2016 - De voormalige klooster Klaarkamp terreinen aan de Klaarkampsterwei krijgen de status van beschermd archeologisch rijksmonument. Van de elf grondeigenaren heeft niemand bezwaar aangetekend. In augustus stemde het college van Dantumadiel er al mee in.


Fijne kerstdagen en een gelukkig 2016!


24 december 2015 - We wensen iedereen fijne feestdagen en een gelukkig en voorspoedig nieuw jaar!


Terugkeer van de monniken op Schiermonnikoog

21 december 2015 - Op zondag 27 december wordt een documentaire over de Cisterciënzer monniken van klooster Sion te Diepenveen (bij Deventer) op tv uitgezonden. Er zijn nog maar weinig broeders over in het 125 jarige grote klooster. De abdij staat te koop en men wil zich graag op Schiermonnikoog vestigen. Zondag 27 december om 22.35 uur op NPO 2 (RKK).


Des Hommes et des dieux op tv

18 december 2015 - Op Eerste Kerstdag is de mooie en waargebeurde film Des Hommes et des dieux op tv te zien. Het gaat over 8 Cisterciënzer monniken in de jaren 90 in een klooster in Algerije. Ze leven in harmonie samen met de islamistische dorpsgenoten. Terreur en geweld krijgen echter langzaam maar zeker de overhand. Vrijdag 25 december om 0.20 uur op NPO 2 (RKK).


Boek over 850 jaar Cisterciënzers in Nederland (en België)


25 november 2015 - 850 jaar geleden, in 1165, is het eerste cisterciënzer klooster van Nederland gesticht, namelijk klooster Claercamp in Rinsumageast. In dit jubileumjaar is er deze maand een boek verschenen met een overzicht van alle cisteriënzer kloosters vanaf 1165 in Nederland en net over de grens. Aan het eind van de middeleeuwen was Nederland 34 cisterciënzer mannen- en vrouwenkloosters rijk. Deze hebben vaak honderden jaren bestaan.

Het cisterciënzer boek heet "Schiere monniken en grijze vrouwen" en is geschreven door Philip Holt. Het is rijk geïllustreerd met 352 pagina's in full color en te bestellen bij uitgeverij Damon. Voor de link naar hun website, klik hier. Tevens zijn er een aantal pagina's en index te raadplegen op www.kloosterboek.nl


Mevr. T. Sibma geeft uitleg over de nieuwe website.

Nieuwe website voor de archeologische steunpunten


14 november 2015 - Op dinsdag 10 november is tijdens een bijeenkomst van de archeologische steunpunten in Friesland, de nieuwe website www.archeologie.frl live gegaan. Inmiddels telt Fryslân zo'n 10 steunpunten. Ook ons museum / archeologisch steunpunt is hierbij aangesloten. Deze archeologiedag voor steunpunten werd georganiseerd door Museumfederatie Fryslân.


Open dag kerk Hegebeintum i.v.m. restauratie toren


31 oktober 2015 - Op zaterdagmiddag 7 november organiseert bezoekerscentrum Hegebeintum éénmalig een open dag i.v.m. de werkzaamheden aan kerktoren, die momenteel wordt gerestaureerd. Begin van het jaar zijn grondboringen en onderzoeken gedaan door de RCE in de middeleeuwse terp. A.h.v. adviezen wordt er nu een betonnen fundering onder de toren aangebracht om de scheef zakkende toren te stutten. Het kerkgebouw is van 10.00 tot 16.30 uur te bezichtigen.

Bezoek Alde Fryske Tsjerken op 3 oktober

29 september 2015 - Op zaterdagmiddag 3 oktober heeft museum Klooster Claercamp bezoek van de stichting "Alde Fryske Tsjerken". Zij vieren dan hun 45 jarig jubileum met een excursie door Noordoost Friesland. Twee bussen van AFS zullen dan ons museum bezoeken.
Gewone bezoekers en mensen van Alde Fryske Tsjerken die met eigen vervoer komen, zijn welkom tussen 13.00 - 14.30 en van 15.30 - 17.00 uur.
Tussen 14.30 - 15.30 is de museumruimte gereserveerd voor de busgroep van AFS.
We wensen iedereen een heel fijn bezoek.


Kloosterbrom ter gelegenheid van 850 jaar Claercamp24 september 2015 - Op 19 september werd de "Kloosterbrom" gereden door oude brommers. Onder ideale weersomstandigheden konden de 'bromfietsnozems' genieten van een prachtige tocht langs kloosters en gebouwen met een link naar klooster Claercamp, die dit jaar 850 jaar geleden werd opgericht. De tocht ging ondermeer langs dochterkloosters Aduard en Gerkesklooster, en de Schierstins. Meer foto's + geluidsfragment, klik hier: www.rtvnof.nl


Ballonkaartje gevonden op kloosterterrein

21 september 2015 - Op 19 september werd langs de weg op het voormalige kloosterterrein een ballonkaartje gevonden uit Roelofarendsveen (bij Leiden, Zuid-Holland). De kinderen van het kinderdagverblijf hadden daar mee gedaan met een ballonnenwedstrijd. Of het kaartje van de 2 jarige de verste afstand heeft afgelegd moet nog blijken. Het is zo'n 187 kilometer.

19 september: "Kloosterbrom" langs kloosters en musea

7 september 2015 - Velen weten niet dat het in het gebied van Lauwersland wemelt van oude brommers en bijbehorende clubs. Om de liefhebbers van oude brommers een cultureel uitstapje te bieden en vanwege het feit dat klooster Claercamp 850 jaar werd opgericht, organiseren vier culturele organisaties voor zaterdag 19 september een "Kloosterbrom".
Mensen op een oude brommer kunnen starten bij kloostermuseum Claercamp bij Rinsumageest, de Bonifatiuskapel in Dokkum, de Bernardushof in Aduard of De Schierstins in Feanw‚lden. Op een van deze vier plekken kunnen de brommerliefhebbers starten en krijgen daar tegen een geringe vergoeding van € 5,- een routebeschrijving met ruimte voor stempels en een consumptie bij start of aankomst. De vergoeding is dus inclusief bezichtiging / entree van de vier kloosterplaatsen.
Er kan van 10.00-13.00 uur gestart worden; de sluitingstijd is 17.00 uur. De routebeschrijving vermeldt de knooppunten onderweg.
De "Kloosterbrom" is een activiteit ter gelegenheid van het 850-jarig bestaan van klooster Claercamp bij Rinsumageest.

Zeer geslaagde wandel- en fietstocht


Start wandeltocht vanaf MFC De Beijer in Rinsumageest o.l.v. monnik. Foto: Douwe Oosterbaan.

21 augustus 2015 - Op zaterdag 15 augustus werd er een natuur & cultuurtocht georganiseerd vanuit Rinsumageast in het kader van 850 jaar klooster Claercamp. De start was bij MFC de Beijer waar de 75 deelnemers werden verwelkomd met koffie en cake. Daarna volgende de wandel- en fietstocht langs Sibrandahûs, de Dokkumer Ee en door landerijen naar kerkmuseum Jannum, naar kloostermuseum Claercamp, de Klaarkampster Mar en vandaar naar de middeleeuwse Alexanderkerk in Rinsumageast. Ruim 15 km wandelen, de fietsers deden een langere variant. Een zeer geslaagde dag met prachtig weer. Meer foto's, klik hier: RTVNOF.nl

15 augustus: Wandeltocht 850 jaar klooster Claercamp

23 juli 2015 - In het kader van het thema Kerk en natuur wordt er dit jaar door de organisatie van Tsjerkepaad i.s.m. Stichting klooster Claercamp op zaterdag 15 augustus een natuurtocht georganiseerd vanuit Rinsumageast. De start is bij MFC de Bijer, Tjaardawei 42 b, Rinsumageast. Daar is ruimte voor het parkeren van uw auto. Inloop vanaf 10.00 uur met koffie en cake.
Wandeltocht van 15 km langs kloosterkapel Sibrandahûs, museumkerk van Janum en kloostermuseum Claercamp. De tocht voert door het natuurreservaat van Staatsbosbeheer, de Klaarkampster Mar, met een poel en interessante zoutvegetatie. Ten noorden van "de Mar" bevindt zich de hoogte waarop in het jaar 1165 de Cisterciënzer abdij is gesticht. Dit jaar is dat 850 jaar geleden. Ex-boswachter Jacob Bijlsma uit Broeksterwoude zal tijdens de tocht vertellen over "Natuur en schepping." De tocht eindigt in de prachtige monumentale Alexanderkerk in Rinsumageast.
Opgave bij Dirk Osinga: dirkosinga@wxs.nl ; 0519 296313. Kosten € 5,- (incl. toegang musea). Lunchpakket meenemen. N.B. Voor mensen die moeilijk zo'n stuk kunnen lopen wordt vanuit Rinsumageast een fietstocht (20 km) aangeboden.

Tsjerkepaad van 4 juli t/m 12 september

4 juli 2015 - Museum Klooster Claercamp doet mee met Tsjerkepaad, in de zomervakantie van 4 juli t/m 12 september, tegen de normale entree van slechts 2,50 en kinderen t/m 12 jaar gratis. U kunt dan tevens de bijzondere Alexanderkerk met crypte bezoeken in Rinsumageest, die in dezelfde periode op zaterdagmiddag en woensdagmiddag is geopend.
Wanneer u de Alexanderkerk op woensdagmiddag bezoekt, kunt u aangeven bij de rondleider van die kerk, om ook het museum te bekijken. Er zal dan telefonisch contact worden opgenomen met een rondleider van het kloostermuseum, waarna deze de deur voor u open kan doen. Dus het kloostermuseum is op woensdagmiddag open op tel. verzoek bij bezoek aan de Alexanderkerk! Deze combinatie geldt alleen tijdens Tsjerkepaad periode.

Klaarkamp boek uitverkocht, maar nog wel verkrijgbaar bij museum

7 juni 2015 - Ondanks dat het standaardboek over klooster Klaarkamp landelijk is uitverkocht in de boekhandel, is het prachtige full color boek nog wel beperkt verkrijgbaar bij het kloostermuseum. Maar wees er snel bij... Op=op!

Schrijver en journalist Erwin Boers heeft het prachtig uitgevoerde boek, het 10e themaboek in de reeks Archeologie in Fryslân, geschreven. Hiervoor is veel research aan vooraf gegaan.
Het geheel is geïllustreerd met mooie foto's van Frans de Vries in full color, omvang 96 pagina's.

Het Klaarkamp boek is bij het museum te koop voor € 15,90.

Het museum is in het weekend, zaterdag en zondag, geopend van 13.00 - 17.00 uur.
U bent van harte welkom.

Steenovens Claercamp bij Dokkum ontdekt


Kloostermoppen bij het graven van de vaart bij de Woudhorne.

19 mei 2015 - Bij het uitgraven van een vaart naar de Dokkumer Ee bij de Woudhorne aan de Birdaarderstraatweg zijn resten van een oude steenbakkerij ontdekt. De hoge bult in de weilanden bleef eeuwen onaangetast. Bij het graven kwamen massa's puin tevoorschijn, alsmede een steenbakkerij. De grond behoorde voorheen toe aan klooster Claercamp. Vermoedelijk is het een steenbakkerij uit de 15e en 16e eeuw. Er zijn talloze dakpannen, stenen met motieven en misbaksels gevonden. Archeologen van Buro Raap hebben de grond een aantal dagen in onderzoek.

Kloostermuseum Claercamp op GPTV


23 april 2015 - Vandaag is het kloostermuseum Claercamp op GPTV te zien in de uitzending vanaf 17.00 uur, en daarna elk uur. Vorige week kwam een cameraploeg langs om het museum te filmen. Het eindresultaat mag er zijn. Kunt u geen GPTV ontvangen, de uitzending is ook te bekijken via internet: www.gptv.frl of de reportage rechtstreeks via deze link www.gptv.frl/kQRBILXcXa8


Vanaf april weer op zaterdag en zondag geopend!

24 maart 2015 - Vanaf april is het museum naast zondag ook weer op zaterdag geopend. Dus ook op zaterdag bent u dan welkom van 13.00 tot 17.00 uur t/m oktober.


Schierstins opent nieuwe permanente expositie

24 januari 2015 - Op vrijdag 23 januari opende gedeputeerde Jannewietske de Vries de nieuwe permanente expositie in De Schierstins in Veenwouden. Er was veel belangstelling van genodigden. Ook een afvaardiging van museum klooster Claercamp was present. De versterkte stenen toren was vroeger onderdeel van het klooster, ter bescherming van de handelsroute, voorraden en monniken. Het is het enigste torenkasteel wat in Friesland is overgebleven. De nieuwe expositie is vanaf heden toegankelijk voor het publiek. Net als museum klooster Claercamp, is museum De Schierstins de nieuwste telg in het netwerk van archeologische steunpunten in Friesland.


Monniken Sion Diepenveen naar Schiermonnikoog


5 januari 2015 - De cisterciënzer monniken van Abdij Sion in Diepenveen verhuizen naar Schiermonnikoog. Het is een bijzonder besluit. Het is zeer ongebruikelijk om een bestaande abdij te verkopen en te verhuizen. Het bestaande gebouw is te duur en te groot voor de negen monniken. Het is de bedoeling om op het eiland een kleiner nieuw onderkomen te bouwen.


Nieuwsarchief:

Archief 2014
Archief 2013
Archief 2012
Archief 2011
Archief 2010
Archief 2009
Archief 2008

Foto's: K. van der Meulen.

  Activiteiten


Excursie Klooster Klaarkamp en Klaarkampster meer

In 2018 zal weer een excursie worden georganiseerd o.l.v. Staatsbosbeheer. Belangstellenden kunnen zich opgeven per email of per telefoon (zie hiernaast).
         
Home Nederlands Home Polski Home Historie Sponsors Contact Links Foto's Activiteiten Nieuws Home Deutsch Home English Sponsors Contact Links Foto's Activiteiten Nieuws Historie Home Polnisch English Deutsch Home