Dochterkloosters van klooster Claercamp

Klooster Claercamp was één van de grootste en machtigste kloosters van het noorden. Het grondgebied van het klooster strekte zich uit van Leeuwarden tot Schiermonnikoog (eiland van de schiere monniken), waar zich sinds kort weer cisterciënzers hebben gevestigd..

Klooster Claercamp was moederklooster van de kloosters in:
Bolsward, klooster Bloemkamp / Oldeklooster (1191).
Aduard, klooster Sint-Bernardus (1192)
Ihlow, klooster Schola Dei (1228)
Gerkesklooster, klooster Jeruzalem (1249).
Vrouwenkloosters:
Niawier, klooster Sion (1180)
Hallum, klooster Nazareth (1191)
Uithoven waren ondermeer de Schierstins (1439 aangekocht), de kerk in Jannum (13e eeuw), de kerk in Raard (ca. 1200), mogelijk de kerk (´kloosterkapel´) in Sibrandahûs en het gehele eiland Schiermonnikoog.

Er bestaan geen afbeeldingen van het klooster Klaarkamp. Wel is aan de hand van archeologisch onderzoek veel bekend over het grondplan. Om een zichtbaar beeld te krijgen over hoe het klooster er ooit uit heeft gezien, kan men in binnen- en buitenland kijken naar voorbeelden van andere kloosters.


Ziekenzaal in Aduard (Gr.)

In Aduard (Gr.) staat nog de ziekenzaal overeind van het zeer omvangrijke klooster dat er ooit gestaan heeft. Men kan hier zien hoe prachtig de muren zijn vervaardigd uit baksteen. Het klooster in Aduard is gesticht vanuit het klooster Klaarkamp. Aduard (NL): www.kloostermuseumaduard.nl


Contouren van voormalig kloostergebouw Ihlow (Duitsland).

Over de grens in Ihlow (D) heeft men de contouren van het voormalige kloostergebouw zichtbaar te gemaakt door stalen frames van ruim dertig meter hoogte. Helemaal bovenin is een platform, en daar heeft u een prachtig uitzicht over het kloosterterrein en de verre omgeving. In de crypte is een permanente tentoonstelling gevestigd, met o.m. stenen van kloosters uit de omgeving. Ihlow (D): www.kloster-ihlow.de

Iets verder in Hude (D) staan nog imposante resten van een kloosterkerk overeind. Vlakbij is een museum gevestigd.


San Galgano in Italië geeft een imposant beeld van een klooster.

In Italië staat nog een groot deel van het klooster van San Galgano overeind. De kerk heeft geen dak meer maar is desalniettemin, en misschien wel juist daardoor, een fantastische ruïne.
Het gebouw heeft qua afmetingen grote overeenkomsten met de kloosterkerk van Klaarkamp. Ook is goed te zien hoe de kapittelzaal en het auditorium er uit gezien moet hebben.


  Links

Heeft u zelf een interessante (klooster)link gevonden, mail deze naar webmaster@kloosterclaercamp.nl
         
Home Nederlands Home Polski Home Historie Sponsors Contact Links Foto's Activiteiten Nieuws Home Deutsch Home English Sponsors Contact Links Foto's Activiteiten Nieuws Historie Home Polnisch English Deutsch Home